Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΕΛΟΟΥΣΤΟΟΥΝ - ΓΟΥΑΪΟΜΙΝΓΚ - ΗΠΑ (YELLOWSTONE NATIONAL PARK - WYOMING - USA N44'27143 W110'31332)


Το εθνικό πάρκο Γέλοουστόουν είναι ευρήτατα διαδεδομένο και γνωστό για την άγρια ζωή του, τα γεωθερμικά του χαρακτηριστικά και τα οικοσυστήματα του. Βρίσκεται στο Γουαιόμινγκ της Βόρειας Αμερικής και ιδρύθηκε το 1872.

Η ανθρώπινη ιστορία του πάρκου αρχίζει τουλάχιστον 11.000 χρόνια πριν, όταν ιθαγενείς Αμερικανοί κυνηγούσαν, ψάρευαν και ζούσαν στην περιοχή. Από τη στιγμή που λευκοί εξερευνητές εισήλθαν για πρώτη φορά στην περιοχή λίγο μετά το 1800, ήρθαν αντιμέτωποι με τις φυλές Nez Perce, Crow και Shoshone. Το 1871 μια αποστολή εξερεύνησης της περιοχής συνέταξε έκθεσή και έπεισε το Κογκρέσο, να υπογράψει τη δημιουργία του εθνικού πάρκου Yellowstone, αναγνώριζοντας ότι ήταν ένας ανεκτίμητος θησαυρός που θα γίνει σπανιότερος με το χρόνο. Με τη συγκρότηση του πάρκου, υπήρχαν προβλήματα με τη λαθροθηρεία και το 1886 και αφού η λαθροθηρία συνεχιζόταν αμείωτη, χτίστικε το στρατόπεδο Σέρινταν που σήμερα ονομάζεται Fort Yellowstone για την φύλαξη του πάρκου. Επίσης χτίσηκε και ένας σιδηροδρομικός σταθμός στο Livingstonη ο οποίος συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Τη δεκαετία του 1880 οι ιθαγενείς Αμερικάνοι αποκλείστηκαν από το εθνικό πάρκο και τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να κυνηγούν στο Yellowstone. Η φυλή Nez Perce, πέρασε στο πάρκο τον Αυγούστου του 1877, όταν διώχθηκε από τον Αμερικανικό στρατό. Από το 1915 η επισκεψημότητα αυξήθηκε και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα.
Το πάρκο βρίσκεται στο οροπέδιο Yellowstone, σε υψόμετρο 2.400μ, στις πηγές του ποταμού Yellowstone. Εκτείνεται σε μια έκταση 9.000τετ.χλμ, η οποία περιλαμβάνει λίμνες, φαράγγια, ποτάμια και βουνά. Σχεδόν σε όλες τις πλευρές του περιβάλεται από τα Βραχώδη Όρη. Το ψηλότερο σημείο στο πάρκο είναι η κορυφή Eagle Peak, που βρίσκεται στα 3.462μ. Η λίμνη Yellowstone βρίσκεται σε υψόμετρο 2.357μ πάνω απο το επίπεδο της θάλασσας, αυτό την κάνει την μεγαλύτερη λίμνη σε τέτοιο υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική. Η λίμνη Yellowstone έχει βάθος 120μ, 180χλμ ακτών και βρίσκεται πάνω στο Yellowstone Καλντέρα, το μεγαλύτερο ηφαίστιο στην ήπειρο της Αμερικης. To Kαλντέρα ή αλλιώς "supervolcano" είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, που έχει εκραγεί με τεράστια δύναμη αρκετές φορές τα τελευταία 2.000.000 χρόνια. Εξ αιτίας του, τα μισά γεωθερμικά πεδία του κόσμου βρίσκονται στο Yellowstone και τροφοδοτούνται από αυτή τη συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Βράχοι λάβας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του εδάφους του πάρκου. Ο θάλαμος μάγματος που βρίσκεται κάτω από το Yellowstone εκτιμάται ότι εκτείνεται σε μήκος 60χλμ, έχει πλάτος 29χλμ και είναι 5-12χλμ βαθύς.
Η τρέχουσα Καλντέρα δημιουργήθηκε από μια έκρηξη που συνέβη 640.000 χρόνια πριν, η οποία απέθεσε 1.000χλμ³ τέφρας. Αυτή η έκρηξη παρήγαγε λάβα σχεδόν 1χλμ βαθιά που το μήκος της έφτασε τα 72χλμ! Η ποσότητα της τέφρας και τα αέρια που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, ενώ οδήγησαν και στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Τα δάση αποτελούν το 80% της έκτασης του πάρκου, ενώ το υπόλοιπο 20% περιλαμβάνει ως επι το πλείστον χορτολιβαδικές εκτάσεις. Το Yellowstone έχει ένα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο, με τα δέντρα να είναι θαμμένα από τέφρα. Υπάρχουν τουλάχιστον 290 καταρράκτες στο πάρκο, με τους ψηλότερους να είναι του ποταμού Yellowstone, στα 94μ. Τρεια βαθιά φαράγγια που βρίσκονται στο πάρκο, διασχίζουν την ηφαιστειακή τέφρα του οροπεδίου Yellowstone τα τελευταία 640.000 χρόνια. Ο πιο διάσημος θερμοπίδακας στον κόσμο βρίσκεται στην λεκάνη Geyser. Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης τον μεγαλύτερο ενεργό θερμοπίδακα στον κόσμο.
Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2011, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 1.283 θερμοπίδακες έχουν ξεσπάσει στο Yellowstone και περιέχουν τουλάχιστον 10.000 διαφορετικά γεωθερμικά χαρακτηριστικά. Τα μισά τα γεωθερμικά χαρακτηριστικά και τα δύο τρίτα των θερμοπίδακων παγκοσμίως βρίσκονται στο Yellowstone. Στο εθνικό πάρκο Yellowstone συμβαίνουν χιλιάδες μικροί σεισμοί κάθε χρόνο, το σύνολο σχεδόν των οποίων είναι μη ανιχνεύσιμο απο τους ανθρώπους. Εκατοντάδες είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών και ερπετών έχουν καταγραφεί, μεταξύ των οποίων και πολλά απειλούμενα είδη. Το Yellowstone είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο εθνικό πάρκο μεγάλων θηλαστικών στις ΗΠΑ, η φαιά αρκούδα, γκρι λύκοι, ελεύθερης βοσκής κοπάδια απο βίσονες, αρκούδες, μαύρες αρκούδες, άλκες και κατσίκες του βουνού ζουν στο πάρκο. Το Yellowstone φιλοξενεί το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοπάδι απο βίσονες στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από τις μισές αρκούδες Grizzly, οι οποίες αποτελούν απειλούμενο είδος, ζουν μέσα στο Yellowstone, ενώ ο αριθμός των αλκών είναι άνω των 30.000.
Τα απέραντα δάση και τα λιβάδια του πάρκου περιλαμβάνουν επίσης μοναδικά είδη φυτών. Δασικές πυρκαγιές λαμβάνουν χώρα στο πάρκο κάθε χρόνο. Η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο στα περισσότερα οικοσυστήματα και τα φυτά στο Yellowstone έχουν προσαρμοστεί σ αυτη, με μια ποικιλία τρόπων. Το έλατο Ντάγκλας, έχει ένα παχύ φλοιό που προστατεύει το εσωτερικό τμήμα του δέντρου από τις περισσότερες πυρκαγιές, ενω το πεύκο Lodgepole Pines, το πιο κοινό δέντρο στο πάρκο, έχει σπόρους που ανοίγουν μόνο από τη θερμότητα της φωτιάς. Περίπου 35 φυσικές δασικές πυρκαγιές που προέρχονται απο κεραυνούς λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο πάρκο, ενώ άλλες 6 με 10 ξεκινούν από ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις από ατύχημα. Στις μεγάλες πυρκαγιές του 1988 σχεδόν το ένα τρίτο του πάρκου κάηκε.

Στο Yellowstone υπάρχουν πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, κατασκήνωση, βαρκάδα, ψάρεμα και περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι παρέχουν εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες γεωθερμικές περιοχές, καθώς και ορισμένες από τις λίμνες και τους καταρράκτες. Το κυνήγι δεν επιτρέπεται και το ψάρεμα είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα, αφου υπάρχει αλιευτική άδεια απο το πάρκο Yellowstone. Η λίμνη Yellowstone διαθέτει μαρίνα και είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός κωπηλασία. Στην πρώιμη ιστορία του πάρκου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ταίσουν τις αρκούδες, αυτές συνήθισαν και είχαν μάθει να επαιτούν τρόφιμα απο τους επισκέπτες. Αυτό οδήγησε σε πολυάριθμους τραυματισμούς κάθε χρόνο. Το 1970 οι υπάλληλοι του πάρκου άλλαξαν πολιτική και ο αριθμός των ανθρώπινων τραυματισμών και των θανάτων έχει λάβει μια σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια.

Το Yellowstone κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τουλάχιστον 2.000.000 τουρίστες επισκέπτονται το πάρκο κάθε χρόνο. Το 2010 έγινε ρεκόρ επισκεπτών στο πάρκο, καθώς τον μήνα Ιούλιο, που είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας έφτασαν τις 975.000. Στην περίοδο αιχμής, το καλοκαίρι, 3.700 υπάλληλοι εργάζονται στο πάρκο. Λειτουργούν 9 ξενοδοχεία και ξενώνες, με συνολικά 2.238 δωμάτια. Επίσης υπάρχουν καταστήματα και περισσότερα από 2.000 κάμπινγκ. Στο πάρκο υπάρχουν 1.000 αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ανακαλυφθεί και 1.106 ιστορικές κατασκευές, απ αυτές το Obsidian Cliff και άλλα 5 κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί εθνικά και ιστορικά κτήρια ορόσημα. Το εθνικό πάρκο Yellowstone χαρακτηρίστηκε "Διεθνές Βιόσφαιρα" το 1976 και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1978. Στο πάρκο μπορεί κανείς να επισκευτεί το ερευνητικό κέντρο στο Gardiner, στη βόρεια είσοδο του πάρκου. Εκεί φιλοξενείται η συλλογή του Εθνικού Πάρκου, αλλα και το μουσείο του Yellowstone, η βιβλιοθήκη, το εργαστήριο αρχαιολογίας αλλα και το βοτανολόγιο.

Ιστοσελίδα Πάρκου Yellowstone

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia