Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ (THERMOPYLES - GREECE N38'47475 E22'32105)


Στις Θερμοπύλες έγινε η πιο ηρωική και διάσημη μάχη στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, μια μάχη που διέπρεψε το ήθος, η ανδρεία και τα πιστεύω των Ελλήνων. Η Μάχη των Θερμοπυλών, με τους ηρωικούς 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, το 480 π.Χ.

Οι Θερμοπύλες σήμερα είναι ένα χωριό στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και ενα ορεινό πέρασμα, που οδηγούσε από τη Λοκρίδα στη Θεσσαλία, ανάμεσα από το όρος Οίτη και τον Μαλιακό κόλπο. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τις κοντινές πηγές θερμού νερού και από τα στενά περάσματα από τα οποία μπορούσε να περάσει κανείς στην περιοχή ή αλλιώς τις πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική πύλη. Το όνομα αυτό φαίνεται να το έχει πάρει από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ο οποίος έπεσε στα νερά των πηγών για να απαλλαγεί από τους πόνους που του είχε δημιουργήσει ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Νέσσου που είχε κολλήσει στο σώμα του. Από τότε λέγεται οτι βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές! Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν σαν ιερό αυτό το χώρο, αφού εκεί υπήρχε και μια πηγή αφιερωμένη στην Περσεφόνη, η Σκυλλία πηγή, στους πρόποδες της χαράδρας, δίπλα στην Μεσαία Πύλη, το πιο στενό μέρος των Θερμοπυλών.

Τον καιρό του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι με περίπου 12μ πλάτος κάτω από το λόφο, το οποίο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι Έλληνες στρατιώτες για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο Περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα των Θερμοπυλών φτάνει από 1.5 έως και 3χλμ πλάτος, εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού. Οι θερμές πηγές, από τις οποίες έχει πάρει το όνομα του το πέρασμα, υπάρχουν ακόμη στις παρυφές του λόφου!

Ευρήματα απο τις Θερμοπύλες στο Εθνικό Αρχ/κο Μουσείο
Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ., παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την 2η Περσική εισβολή στην Ελλάδα. Οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στον Μαραθώνα 10 χρόνια νωρίτερα, γι' αυτό και ετοίμασαν μια 2η εκστρατεία, αρχηγός της οποίας ήταν ο Ξέρξης. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου. Οι Πέρσες, οι οποίοι κατά τις αρχαίες πηγές είχαν εκατομμύρια άνδρες στρατό και κατά τις σύγχρονες 100.000 με 300.000 άνδρες, έφθασαν στα στενά στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Μετά από 4 μέρες αναμονής, οι Πέρσες επιτέθηκαν, αλλά οι Έλληνες αντιστάθηκαν για 2 μέρες. Την 3η μέρα, ο Εφιάλτης, ο καταδότης των Ελλήνων, οδήγησε τους Πέρσες πίσω από τους Έλληνες. Όταν το έμαθε αυτό, ο Λακεδαιμόνιος βασιλεύς Λεωνίδας, αποδέσμευσε τις συμμαχικές δυνάμεις, για να οργανωθεί νέα άμυνα των Ελλήνων νοτιότερα, κρατώντας μαζί του στις Πύλες μόνο επίλεκτες και εθελοντικές δυνάμεις επιπλέον από τους θρυλικούς 300 Σπαρτιάτες, δηλαδή 900 με 1000 Περίοικους Λακεδαιμόνιους, 400 Θηβαίους και 700 Θεσπιείς. Οι Πέρσες εξόντωσαν ολόκληρη τη δύναμη που έμεινε στο πεδίο της μάχης. Ο Ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το Αρτεμίσιο και να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη. Οι Πέρσες υποχώρησαν ολοκληρωτικά μετά τις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης.

Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην Ελληνική και στην Παγκόσμια ιστορία. Ένα λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Τέλος, όπως αναφέρει ο Κ. Καβάφης με την φράση "Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες", η λέξη "Θερμοπύλες" σημαίνει η αυτοπεποίθηση, οι υψηλοί στόχοι!

Δείτε το στο streetview

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia